Продуктивне довголіття молочних корів – чи можна це назвати стратегією фермера?
Денис Тимченко, консультант-технолог з управління й організації роботи молочнотоварних ферм КЦ АВМ і GAF, ділиться своїми думками, проаналізувавши статтю «Продуктивне довголіття молочних корів і чому варто переглянути його тривалість», «Молоко і ферма» 4 (83), серпень 2024.
Дуже часто, працюючи з молочними фермами, можна почути: «А от скажіть скільки сьогодні живуть на сучасній фермі? Два-три роки? От раніше корови жили довше і майже не хворіли».
Найчастіше корова вибуває з господарства з двох основних причин:
-через загибель
-за рішенням фермера/менеджера.
Перша причина – це втрата тих тварин, яких хотілось би залишити в стаді, але не вдається через погані умови утримання, травмування тварини, поганий менеджмент, неналежну профілактику та лікування захворювань. Тобто всі причини, які лягають в площину помилок в організації та управлінні фермою.
Друга причина лягає в площину економічної доцільності подальшого утримання конкретної тварини на фермі, наприклад, коли не планується збільшення дійного поголів’я, але на фермі на високому рівні програма відтворення та вирощування ремонтного молодняку і молоді тварини мають значно вищий генетичний потенціал ніж корови 5-6-ої та старшої лактації.
То чи можна очікувати, що тривалість продуктивного життя корів збільшиться з огляду на сучасні погляди?